sunnuntai 8. joulukuuta 2013

The Cove - meren salaisuus (2009)

Ohjaus: Louie Psihoyos
★★★☆☆ 
Omatunto kolkuttaa sankaria dokumenttielokuvassa The Cove - meren salaisuus(2009). Richard O´Barry koulutti delfiinejä television 1960-luvun suosikkisarjassa Flipper ja edesauttoi kehitystä, joka teki delfiineistä maksavan yleisön vetonauloja vesipuistoihin. Sittemmin O´Barry on kääntänyt kelkkansa, tunnustanut virheensä ja omistanut elämänsä näiden älykkäiden eläinten suojelemiseen.

National Geographicsin valokuvaajana tunnetun Louie Psihoyosin raportti delfiiniteollisuuden julmuudesta esitettiin äskettäin päättyneillä Rakkautta ja anarkiaa -festivaaleilla mediarummutuksen säestämänä.

Se paljastaa pienen japanilaiskylän Taijin uumenissa suoritettavan eläinrääkkäyksen maisemaan kätketyllä huipputeknologialla. Armeijan infrapunakamerat ja mikrofonit tallentavat vastaansanomatonta kuvamateriaalia teurastuksesta, jonka julkitulon sikäläiset viranomaiset haluavat kaikin keinoin välttää. Aihetodisteet täydentävät dokumentin esittämän syytöskirjelmän.

Jännityselokuvan ja moraalisaarnan ristisiitosta rakenteleva ohjaaja vertaa aktivistiporukkaansa elokuvan Ocean´s Eleven (2001) monitaitoisiin lurjuksiin, elämänsä keikkaan valmistautuviin rakastettaviin hulttioihin. Perillä poliisi onkin oitis heidän kintereillään, kahnausta syntyy vähän kaikkien kanssa, mutta lopulta mestarisuunnitelman toteutus onnistuu. Oikeus ja kohtuuskin tulee hieman lähemmäs.

Sikäläisiä lakeja tietoisesti rikkonut Psihoyos on tiettävästi edelleen etsintäkuulutettu Japanissa, mikä saattaa vaikeuttaa hänen esiintymistään Tokion elokuvajuhlilla, jonne hänen elokuvansa hyväksyttiin. Todennäköisesti hän vain ilahtuisi pidätyksestä, sillä kyse on osallistuvasta ja siihen kehottavasta tietoiskudokumentista, jonka perimmäinen tarkoitus ei ole taiteellinen.

Välillä hyvä asia on jäädä syrjään, niin innostunut ryhmä on upporikkaiden rahoittajiensa tuella hankkimistaan härveleistä. Yksi ihminen voi vaikuttaa – eikä Steven Spielbergin tuntemisesta ole haittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti