maanantai 30. joulukuuta 2013

Sauna (2008)

Ohjaus: AJ Annila
★☆☆☆☆
Amerikkalaiset suurtuotannot ovat nostaneet joidenkin lajityyppien teknisen tason ja kustannukset niin pilviin, ettei murto-osabudjettien Suomessa kannattaisi liiemmin kilpailla luksusviihteen kategorioissa.
Pari vuoden takainen Jadesoturi (2006) yllätti kuitenkin iloisesti, vaikkei se tietenkään mahtanut mitään kymmenen kertaa kalliimpien kilpailijoidensa tempuille. Elokuvaa valmisteltiin peräti kuusi vuotta, mutta käsikirjoitus taisi syntyä viikossa.
Pohjolan mytologiaa mausteeksi
Sama tekijäporukka haluaa lunastaa myös maailmalla herättämänsä huomioarvon ymmärrettävän nopeasti, sillä viihteessä rautaa on taottava kuumimmillaan. Yhtä käsitettävää on se, että rimanalituksilla maailmanvalloitus loppuu lyhyeen.
Teokseen on silti onnistuttu ripottelemaan mausteeksi sen verran suomalaista mytologiaa, että elokuvaa voi myydä festivaaleilla Jadesoturin tekijöiden uutena eksoottisena tutkimusmatkana Pohjolan karuun elämänpiiriin.
Tällaisessa tietoisessa laskelmoinnissa ei ole mitään pahaa, kunhan tuote vain vastaa huutoonsa.
Kertautuvat ongelmat
Sauna (2008) matkasi orastavasta ideasta valmiiksi valkokangaselokuvaksi puolessatoista vuodessa, josta käsikirjoitukseen uhrattiin taas noin viikko.
AJ Annilan toinen ohjaustyö kärsii samoista ongelmista kuin edeltäjänsäkin, mutta potenssissa. Ammattinäyttelijät saavat puhuttavakseen hölynpölyä, jota ohjaaja höystää vanhoista kauhuelokuvista oppimillaan tehokeinoilla.
On vaikea ymmärtää, miksi Annila luottaa lähinnä kliseiseen musiikin volyymin kasvattamiseen jännitystä tapailevissa kohtauksissa, kun hän varmasti osaisi tai hänen ainakin tulisi osata käyttää oivaltavampiakin ratkaisuja?
Entä miksi Ville Virtanen kuulostaa samalta kuin näytellessään kovapintaista helsinkilaisetsivää television rikossarjassa, vaikka Saunan tapahtumat sijoittuvat 1500-luvun loppuun?
Kellariin kuolemaan
Tarina kertoo ruotsalais-suomalaisten ja venäläisten sotilasryhmien Lappiin tekemästä rajanvetoreissusta. Suomalaisveljeksistä vanhempi on monivuotisen sotimisen raaistama tappaja, joka jätettyään nuoren tytön kellariin kuolemaan houkuttelee pahat voimat joukkojen perään.
Keskellä suota olevassa kylässä ja sinne rakennetussa saunassa miehet joutuvat mittaamaan syntiensä painon.
Nopeasti nähty
Elokuvana Sauna on nopeasti nähty ja koettu. Aiheena on rikos ja rangaistus, mutta teemasta ei voi puhuakaan. Tunnelmien kehittely ja näyttelijöiden ohjaus kahlaavat vetisen maaston suossa.
Kiperimmät paikat ovat haukotuttavan tylsästi kuvattuja ja käsittämättömiä: valuuko musta veri tytön silmistä, koska tekijät ovat katsoneet liikaa tusinakauhua?
Kuningasidea ei ole yhtä kuin majesteettinen lopputulos, sen saavat Dark Floorsin(2008) jälkeen huomata myös Saunan kotimaiset tekijät. Positiivista elokuvassa ovat Viktor Klimenkon ja Ismo Kallion esiintymiset, siitä kehut valinnan tehneille ja näyttelijöille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti